Koop een geldautomaat voor passief inkomen

Stel je eens voor dat je elke ochtend, tijdens een loopje naar de bakker, een geldautomaat in de buurt zou hebben die elke dag gratis geld zou uitspugen?

Klinkt idioot natuurlijk, maar zo zie ik passief inkomen. Passief inkomen is geld waar je niet actief voor hoeft te werken. Voorwaarde om het te krijgen is wel dat je investeringen aanschaft die jou dit geld op een passieve manier kunnen betalen.

En die investeringen zijn mijn geldautomaten. Mijn eigen, private money-makers. Zodra ik deze geldautomaten eenmaal heb aangeschaft, hoef ik ze alleen nog maar:

  1. Te onderhouden: mijn investeringen periodiek in de gaten blijven houden

  2. Aan te vullen: door meer investeringen toe te voegen aan mijn geldautomaat, spuugt hij ook steeds meer passief inkomen uit

Jouw eigen geldautomaat kopen

Zie jij het ook wel ziet zitten om jouw eigen geldautomaat te hebben die elke dag, week, maand of jaar gratis geld uitspuugt? Dan kun je verschillende typen overwegen:

  • Dividendaandelen: veel bedrijven geven aandelen uit, waarmee ze een deel van de winst uitkeren aan aandeelhouders.

  • Crowdlending: veel bedrijven en consumenten vragen tegenwoordig geen leningen meer aan bij traditionele banken, maar doen dit via andere lening verstrekkers. Jij kunt besluiten om hierin te investeren zodat je hierover rente krijgt.

  • Crowdfunding: je investeert in een businessplan van ondernemers die kapitaal zoeken bij privé investeerders zoals jij en ik. In ruil hiervoor krijg je een rendement over een van tevoren bepaalde aflossingsperiode.

  • Alternatieve spaarrekeningen: door aangepaste regelgevingen binnen Europa en technologische ontwikkelingen, komen de laatste tijd steeds meer FinTech bedrijven op het toneel die spaarders een hoge rente kunnen betalen. Jij kunt besluiten om een deel van jouw spaargeld, dat nu vrijwel geen spaarrente verdient, hier te storten.

  • Cryptocurrencies: dit is een nog geheel nieuwe sector, maar de laatste twee jaar wordt het ene na het andere platform gelanceerd om investeerders en spaarders rente te laten verdienen op hun Bitcoin en andere crypto

Je kunt besluiten om een geldautomaat in één van deze sectoren aan te schaffen of je kunt - net als ik - meerdere geldautomaten kopen. Hierdoor spreidt je jouw risico's, want die zijn altijd aanwezig bij investeren.

Mijn geldautomaten

Ik heb inmiddels een aantal geldautomaten die maandelijks passief inkomen (gratis geld) uitspugen. Hier hoef ik de deur niet voor uit, maar ik ga natuurlijk nog steeds graag naar de bakker.

Hieronder vind je een overzicht van mijn geldautomaten en het bijbehorende rendement op jaarbasis, dat ze uitspugen:

* Dit zijn gemiddelde jaarlijkse rendementen die ik behaald heb over de laatste 24 maanden

Ik heb hiermee voor mezelf 5 type geldautomaten gekocht, welke ik iedere maand aanvul. Hierdoor groeit mijn passieve inkomen – het geld dat deze automaat uitspuugt – elk jaar door.

Nu snap ik dat voor velen de bovenstaande typen als nieuw of onbekend kunnen klinken. Ik heb meerdere artikelen geschreven over passief inkomen, waarin ik elk type uitgebreider beschrijft.

Maar om je hier alvast een aantal concrete voorbeelden te geven:

Dividendaandelen

Dit zijn veelal bekende bedrijven en behoren tot de “Dividend Aristocrats List”. Wat wil zeggen dat ze al meer dan 25 jaar dividend uitbetalen en elk jaar hun dividend tot nu toe hebben verhoogd.

Dat is gunstig voor investeerders en vooral voor mensen zoals ik, die passief inkomen najagen met deze geldautomaat. Ze betalen mij dus jaarlijks een deel van de winst uit.

Gemiddeld 3% per jaar, waardoor elke €1.000 aan investeringen jaarlijks €30 aan passief inkomen (gratis geld) oplevert. Elk jaar!

Ik koop deze aandelen heel simpel en goedkoop via mijn account bij DEGIRO.

Crowdlending

Dit zijn hoge rendementen en natuurlijk brengt dit hogere risico’s met zich mee, maar ik heb tot nu toe – na ruim een jaar – nog geen problemen gehad.

Gemiddeld levert dit 12% per jaar op, waardoor elke €1.000 aan investeringen jaarlijks €120 aan passief inkomen geeft.

Crowdfunding

Dit zijn allemaal Nederlandse platformen die crowdfunding projecten faciliteren. Waar jij dus in kunt investeren en een rendement mee kunt verdienen de komende jaren.

Gemiddeld levert dit 6% per jaar op, waardoor elke €1.000 aan investeringen jaarlijks €60 aan passief inkomen geeft.

Alternatieve spaarrekeningen

Let er hier wel op dat dit geen officiële spaarrekeningen zijn bij een bank zoals wij die kennen. Maar ik noem ze zo, omdat ze (een hoge) rente uitbetalen en je kunt dagelijks over jouw geld beschikken.

Opnemen en storten gaat heel snel (vaak via een smartphone app) en de rente wordt zelfs dagelijks uitbetaald. Gemiddeld levert dit 5% per jaar op, waardoor elke €1.000 aan investeringen jaarlijks €50 aan passief inkomen geeft.

Cryptocurrencies

Het doel van deze platformen is dat je met jouw bitcoin of andere crypto, die je hebt gekocht of gekregen, passief inkomen kunt verdienen. Celsius en Crypto.com betalen wekelijks uit en BlockFi maandelijks.

Door hier een deel van mijn bitcoin te “stallen”, krijg ik dus passief inkomen met mijn crypto. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit in het begin niet erg vertrouwde, maar inmiddels ben ik blij dat ik het gedaan heb. Kennelijk kost het wat tijd om aan dit soort nieuwe mogelijkheden te wennen.

Mijn passief inkomen groeit hierdoor maandelijks; zowel bij prijsdalingen als prijsstijgingen van bitcoin.

Gemiddeld levert dit zo’n 5% per jaar op. Let wel dat dit passieve inkomen uitbetaald wordt in crypto/bitcoin. En dus niet in harde euro’s. Wil je dus meer crypto sparen, dan is deze vorm van passief inkomen daar geschikt voor. Eventueel kun je natuurlijk de verdiende crypto weer verkopen voor euro’s.

Conclusie

Voor mij is het dus belangrijk om te werken aan het verkrijgen van meer passief inkomen. Want hierdoor hoef ik in de toekomst mijn geld niet volledig meer uit een salaris of maandelijks actief inkomen halen.

En dat moet komen uit mijn geldautomaten. Daarom heb ik de bovenstaande type geldautomaten aangeschaft en voeg ik hier elke maand een beetje meer geld aan toe.