BlockFi Review

Rente verdienen met crypto

Er zijn inmiddels heel wat bedrijven en platformen waar je rente kunt krijgen op cryptovaluta als Bitcoin, Ethereum en stablecoins. Ik test al een tijdje verschillende platformen uit, waaronder Celsius en Crypto.com. Maar ook BlockFi is inmiddels een vast onderdeel van mijn portfolio.

En dan met name mijn portfolio waar ik een jaarlijks passief inkomen mee wil opbouwen. Want dat is mijn plan voor de toekomst: leven van passief inkomen. En dat kan ook al een tijdje met cryptovaluta.

Wat is BlockFi?

BlockFi is een bedrijf uit Amerika dat sinds 2017 hard aan het werk is om een grote naam in de cryptowereld te worden. Oprichters Zac Prince en Flori Marquez hebben veel ervaring in de tech-sector en de wereld van leningen.

Deze jarenlange ervaring hebben ze nu gecombineerd en vormgegeven in BlockFi. Het gehele team heeft, in tegenstelling tot veel andere bedrijven in de cryptowereld, veel relevante ervaring in de kredietverlenings-sector en heeft tot nu toe een bewezen, betrouwbare formule voor het opereren van hun bedrijfsactiviteiten.

In tegenstelling tot velen in de cryptowereld, is BlockFi geregistreerd bij het Amerikaanse Department of Treasury Financial Crimes Enforcement Network ("FinCEN") als geldservicebedrijf ("MSB"). Ze zijn daarmee gebonden aan de Bank Secrecy Act en worden gereguleerd in de plaats waar ze hun hoofdkantoor hebben, New York.

Dit is wat mij betreft een goede zaak, want dit betekent dat ze alleen diensten aanbieden en lanceren, die voldoen aan lokale en federale wetgeving. Hierdoor is de kans klein dat ze worden gesloten vanwege illegale activiteiten. En illegale praktijken binnen dit wereldje, zijn er in de afgelopen jaren al heel veel geweest.

Een deel van het team van BlockFi

Grote investeerders achter BlockFi

Tijdens hun oprichting in 2017 wisten ze direct al $1.5 miljoen dollar op te halen van grote investeerders als Consensys Ventures, SoFi en Kenetic Ventures.

In 2019 haalden ze, onder leiding van de bekende Peter Thiel (investeerder in Facebook) ruim $18 miljoen aan financiering binnen van Valar Ventures, Winklevoss Capital, Galaxy Digital, ConsenSys Ventures, Akuna Capital, Avon Ventures, Susquehanna, CMT Digital, Morgan Creek en PJC.

En in 2020 haalden ze $30 miljoen op en in hun laatste ronde maar liefst $350 miljoen. Hiermee hebben ze in totaal, in acht rondes, meer dan $450 miljoen aan financiering opgehaald.

Met deze enorme kapitaal-injectie hebben ze het bedrijf de afgelopen tijd exponentieel doen groeien. Zowel qua winstcijfers, marketing als aantal werknemers. Ze hebben ook stevig getimmerd aan het uitgebreiden van hun diensten zoals spaarrekeningen, trading en mogelijk brengen ze binnenkort zelfs een crypto-creditcard uit.

Er is dus blijkbaar onder grote investeerders veel vertrouwen in de toekomst van BlockFi. En met name Peter Thiel is een bekende in dit wereldje. Hij is de man die Paypal heeft opgericht en was de eerste investeerder in Facebook.

Dat zegt niet alles natuurlijk, maar deze grote jongens investeren niet uit de goedheid van hun hart en zullen ook iets van hun geld terug willen zien in de toekomst.

Zet jouw crypto aan het werk met BlockFi

Wat doet BlockFi?

BlockFi biedt de mogelijkheid om geld te verdienen met jouw crypto, in de vorm van spaarrekeningen. En het gaat echt om een hoge rente, als je dat vergelijkt met een traditionele spaarrekening. Want ik krijg tot nu toe, afhankelijk van wat ik stort, gemiddeld tussen de 4% en 9% rente op jaarbasis.

En ze verstrekken leningen aan particulieren en bedrijven die hun crypto niet willen verkopen, maar toch geld nodig hebben. Klinkt te mooi om waar te zijn? Ik leg het je hieronder uit.

Geld lenen met crypto als onderpand

Allereerst de mogelijkheid om geld te lenen bij BlockFi. Dit werkt als volgt: wanneer je een lening nodig hebt, stort je jouw crypto als onderpand (Bitcoin bijvoorbeeld). En tegen dit onderpand kun je dollars lenen.

Hierdoor beschik je over geld, zonder dat je jouw crypto hoeft te verkopen. Ze financieren dezelfde dag nog via overschrijving of via stablecoins. Er zit wel een limiet aan: je kunt maximaal een bedrag lenen tot 50% van de waarde van het onderpand.

Stort jij bijvoorbeeld voor 10.000 dollar aan crypto, als onderpand, dan kun je direct een lening van maximaal $5.000 ontvangen.

Klanten van BlockFi gebruiken deze leningen om vooral op korte termijn over geld te beschikken. Naast particulieren, wenden ook veel bedrijven zich tot BlockFi om hen te helpen met loonfinanciering en bedrijfsuitbreiding.

Lenen in plaats van verkopen heeft veel voordelen. Zo kan het zijn dat je snel geld nodig hebt, maar wel verwacht dat jouw crypto in de nabije toekomst in waarde toeneemt. Zonde om het dan te moeten verkopen.

Open een BlockFi account

Rente ontvangen op jouw crypto

Ik ben zelf geen fan van lenen, dus mijn voorkeur gaat bij BlockFi dan ook naar hun interest accounts (spaarrekeningen). Hier stort ik crypto op en ontvang hier rente voor.

Elke maand, op de eerste werkdag wordt die rente gestort. En die uitbetaling telt direct mee voor de volgende maand. Hierdoor krijg je dus een rente-op-rente effect (compound interest). Jouw rente verdient dan weer rente voor je en dan kan het hard gaan.

Inmiddels heb ik er drie type crypto staan: Bitcoin, Ethereum en diverse stablecoins (de digitale crypto-versie van "normaal geld").

Voor Bitcoin ontvang ik op jaarbasis zo'n 6% rente. Omdat de prijs van Bitcoin zelf nogal kan schommelen, varieert het bedrag dan ook elke maand. Soms wat minder, soms wat meer.

Voor Ethereum geldt doorgaans een rente van 5% en voor stablecoins staat die rente nu op zo'n 8,6%. Mijn Bitcoin en Ethereum staan al sinds 2018 op zo'n account en wat recentelijker ben ik begonnen met het storten van stablecoins.

Let op: rentes kunnen wijzigen, dus check altijd de actuele rentes in jouw eigen BlockFi account.

Hoe kunnen ze die hoge rentes dan uitbetalen?

Natuurlijk vraag je je (als het goed is) nu af: "hoe kan het dat je zoveel rente krijgt"? Goeie vraag! Eentje waar ik inmiddels heel wat onderzoek naar heb kunnen doen. Ook omdat andere bedrijven in dezelfde sector, gelijke methodieken hanteren om aan dit soort rentepercentages te komen.

Heel simpel uitgelegd, komt het hierop neer: de crypto die jij stort bij BlockFi worden door hen uitgeleend aan vertrouwde institutionele beleggers en andere zakelijke leners. Die leners kunnen bijvoorbeeld hedge funds, Venture Capital bedrijven of grote handelaren (market makers) zijn.

Zij hebben crypto nodig om te kunnen handelen in dit wereldje. Maar ze kunnen, vanwege regelementen, niet altijd dit soort crypto zelf kopen en beheren. Daarom lenen ze deze van bedrijven als BlockFi.

Voor het lenen bij BlockFi, betalen ze een stevige premie. En die premie betalen ze graag, omdat er veel winst te behalen valt in crypto. Deze hoge premie deelt BlockFi deels uit aan hun particuliere klanten, zoals jij en ik.

Risico's en veiligheid

So far so good. Maar er zitten natuurlijk wel degelijk risico's aan. BlockFi is een bedrijf en bedrijven kunnen failliet gaan. En ook kan het zijn dat leners niet kunnen terugbetalen.

Onderpand

Hierom heeft BlockFi veel veiligheidsmaatregelen genomen om jouw account en geld te beschermen. Zo dienen bedrijven die "jouw" gestorte crypto willen lenen via BlockFi, vele malen meer onderpand te storten (dollars) dan ze aan crypto willen lenen.

Mochten ze ondanks alle maatregelen niet terugbetalen, dan kan BlockFi het gestorte onderpand van die klant liquideren en zo het geld garanderen aan hun accounthouders (jij en ik).

Custody

Ook bewaart BlockFi niet zelf jouw crypto. Zoals ze zelf zeggen: "wij zijn specialist in kredietverstrekking en technologie - niet in opslag en veiligheid".

Daarom werken ze hiervoor samen met Gemini, wat een gereguleerde specialist is in het bewaren en bewaken van crypto. Tevens zijn de fondsen bij Gemini verzekerd, wat een extra zekerheid geeft.

Risico-procedures

Ook worden alle accounts en procedures 24/7 bewaakt door een speciale risicobeheer-afdeling. Zij controleren de betrouwbaarheid en financiële positie van een lener en kunnen door hun risico-procedures ook besluiten om een lening voortijdig te beëindigen.

Verder valt in de algemene voorwaarden te lezen, dat klanten van een renterekening (jij en ik) altijd voorrang hebben op hun geld, bij problemen.

Denk daarbij aan een situatie waarin BlockFi zelf failliet zou gaan of een grote klant zijn lening niet terugbetaalt. Bij banken bijvoorbeeld, is een klant zoals jij en ik altijd de laatste in de rij om z'n geld te ontvangen. Dat is gewoon dikke pech. Iedereen, van aandeelhouders tot investeerders en bestuursleden, staat dan vooraan in de rij om hun geld terug te krijgen. Bij BlockFi is dat dus andersom (al moet dit natuurlijk nog bewezen worden, want echte grote problemen hebben ze nog niet gehad).

Crypto kan floppen

Naast deze bedrijfsrisico's, zit er natuurlijk ook nog een groot risico aan vast dat het hele crypto-verhaal flopt. Als morgen Bitcoin, Ethereum en dergelijke het geloof en hun waarde verliezen, dan heb je een paar waardeloze munten in handen. Dat risico is en blijft natuurlijk aanwezig en moet je gewoonweg meenemen in je risico-overweging.

De BlockFi app

De nieuwe BlockFi mobiele app

Voorheen was toegang tot mijn BlockFi account alleen mogelijk via de web-versie. Maar op 7 mei 2020 lanceerde BlockFi eindelijk hun iOS- en Android-apps. Heel fijn, want ik vind dat vaak prettiger werken dan een web-based platform.

De app is eenvoudig, overzichtelijk en werkt soepel. Zo kan ik vanaf mijn iPhone mijn accounts en rente bij BlockFi in de gaten houden, transacties downloaden en crypto storten en opnemen.

Tevens kun je in de app gebruik maken van two-factor-authentication, wat een extra laag bescherming biedt voor je account. Want een telefoon, die kun je kwijtraken natuurlijk.

Open een BlockFi account

Conclusie

Dus, rente op je crypto verdienen bij BlockFi. Zou ik het aanraden? Ik geef geen financieel advies en deze wereld van crypto blijft gewoon jong, nieuw en zit vol met cowboys.

En toch heb ik zelf een deel van mijn crypto bij BlockFi staan en ontvang hier elke maand rente voor. Dat gaat tot nu toe altijd goed. Ik heb nog geen enkel probleem met ze gehad en altijd netjes, elke maand, mijn rente ontvangen.

Ook vind ik de transparantie erg fijn. Met name oprichter Zac Prince is overal op Youtube te vinden in interviews. Dus hij laat echt z'n gezicht zien en legt altijd goed uit wat hun voordelen, maar ook uitdagingen zijn.

Ik blijf geloven in BlockFi en ben tevreden. Maar dat wil niet zeggen dat ik dan maar al mijn crypto wegzet bij hen, in ruil voor een hoge rente. Het blijft een nieuwe wereld en bedrijven zoals BlockFi zijn pioniers. Er kan altijd wat mis gaan en daarom blijf ik voorzichtig en heb niet meer dan 1% van mijn vermogen hier staan.

Ik zie het voornamelijk als leuk experiment en ontvang tijdens dit experiment toch een mooie rente, wat ik als passief inkomen zie voor de toekomst.


Zo open je een BlockFi account

Wil jij ook passief inkomen / rente verdienen op (een deel van) jouw crypto? Het openen van een account kost je slechts een paar minuten en is helemaal gratis.

  1. Ga naar de BlockFi website

  2. Klik op de groene knop met ‘Get Started’

  3. Vul jouw gegevens in en kies een wachtwoord

  4. Als je eenmaal ingelogd bent, verifieer je jouw identiteit

  5. Hierna kun je crypto storten, door voor "Deposit" te kiezen

  6. Stort je minimaal $100 aan crypto, dan ontvang je $10 in Bitcoin als welkomstbonus.

  7. Zodra jouw crypto gestort is, begin je direct met rente verdienen